Geleneksel Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar şimendifer. Baharat, köklü geçkini ile Türk çizmek kültürünün merkezinde arazi almaktadır. Baharat yahut anne gereç olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, dolaşmaşularda, reçellerde ilkin tutulmak üzere katı çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, çoğunlukla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, türap biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan sadece bir kısmı kendine has özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çmüsavi bahar genel olarak her yemekte uygunluklarına göre kullanılmaktadır. Baharatları çizmek pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonra demleyebilirsiniz. Yönlü yemeklerde dürüst oranlarda kullanabildiğiniz mevsim, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlar. Başkaca doğanın deposundan gelen baharatların iyileştirici tesiri evetğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en sağlıklı besinlerin başlangıcında hasılat. Bütün bu özelliklerin canipı düzen yemeklerinizi biraz takas etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, tatlılık, renk yahut kullanım amacı kadar farklı alanlara göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yakın bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki anne üstelikşenle elden ilişkili olma eğilimindedir. Taban olarak bahar çeşitleri fiziksel özelliklerine göre türap, kuru ve taneli tutulmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak malum en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü bahar aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir ancak yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok yaygın oldukları dâhilin dâhillerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi alelumum safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve alelumum çizmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil türap baharatlar yetişkin ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar manca ve dâhileceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı dâhilecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş türap baharatlar beyninde üçüncü renk sınıflandırmasına sahip olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları beyninde köri, zerdeçallık, zencefil, kimyon, türap tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin canipı düzen yeryüzünde henüz katı çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kadar baharatlar, farklı yapıları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Başkaca temelı baharatlar anne sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının esas nedeni hiç şüphesiz seyrek olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişatır ve özel muamelat mucip konsantre ve zampara tatlar oldukları dâhilin çoğunlukla bayağı miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mavi haşhaş yahut zahter kadar baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem oldukça şifalı hem de özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde değerlendirilebilecek öteki baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, yekten ziyade baharın birebir oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Umumiyetle ete tatlılık izafe etmek kadar yalnızçlarla kullanılmaktadır. Başkaca bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce hoşça baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çmüsavi bahar Türk mutfağında çok giranbaha bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Anadolu sınırları süresince en yaygın kullanılan tatlar beyninde arazi almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Pıtrak kullanımları dolayısıyla yiyeceklerde yemeden içmeden üstelik edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kat artırırlar. Anadolu mutfağında son mesabe uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çmüsavi, alelumum bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere sahip olan türap yahut pul kadar biber bazlı baharatlar yemeden içmeden yemeden içmeden bütün yemeklerin anne malzemesidir. Üretimi dâhilin şataf biberi adı maruz özel bir biber türü mucip bu bahar türü, sağlıklı yapısıyla da bölüm dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, örgensel bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi esas bahar beyninde arazi yer hem de Güneydoğu Anadolu ile özdeşleşatır ve biber özü dâhilermiş bir öteki bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, öteki biber baharatlarından farklı olarak türap kıvamı ve rengiyle yemeden içmeden üstelik edilir. Başkaca keskinlığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan ancak farklı bir yapıya sahip olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda alelumum ziyan etmek ve zeytinyağı ile tüketilen sağlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sağlamak dâhilin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının yıldızı Seven Spices
Yedi baharın belki de en malum üyesi olan karabiber, hem tane hem de türap halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir et ürünlerinde elden pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, sıcak iklimlerde yetişatır karabiberlerden yapılır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kadar ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları dolayısıyla karabiber üretimi dâhilin mükemmeldir. Başkaca yemeğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin esas yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı veçheü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle belirli miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar beyninde bir farklı yıldız olan kekik, geniş bir kullanım yerı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları süresince bereketli miktarda yetişmesi, kekiğin birmebzul varyasyonda kullanılmasının anne sebebidir. Sıhhat güfte konusu evetğunda, birmebzul ulaması olan isim eğin sistemi dâhilin iyidir. Kekik otu kadar temelı çkamer türleri günün nihayetinde yorgunluğu dindirmek dâhilin bol gelebilir. Bir öteki bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en yüzü sıcak baharatlarından biri evetğu dâhilin Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu bahar yemeden içmeden yemeden içmeden her yemekte kullanılabilir. Baharatın dâhilindeki esanslara bağlamlı olarak farklı meallara bol gelebilmektedir. Bu açıdan dâhilerik ve hammaddelere göre uzmanlardan payanda alarak ürünleri dağıtırken kullanım önerilerine uyabilirsiniz.
Evin esas direği olan bahar çeşitleri ve aş damı kullanımları, dürüst orantıda ve dürüst miktarda kullanıldığında her evetşfecir kullanıcıevet bol gelebilir.
Olağandışı ve cafcaflı baharatlar
Sayımsız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın canipı düzen karışım yapısına sahip olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini allıkıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, alelumum birkaç baharın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Bayağı popüler olan bu karışımlar hem ameliye hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği dolayısıyla adından sıkça güfte ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü gödeş ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her mevsim canipınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi şiddetleca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin anne maddesi kişniştir. Fakat birmebzul farklı bahar dâhilerir. Türk köftesine adını veren en esas maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kadar yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve sağlıklı bir çizmek yersiniz. Bir öteki cafcaflı bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Eklenmişşi tadı yardımıyla özellikle salatalar dâhilin uygundur. Fakat sumak baharı alelumum salatalarda, çorbalarda yahut et yemeklerinde kullanılır. Hangi denizşların doğal özlerinde antioksidan dâhilerdiğini merak ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.